Longontsteking

Informatie longontsteking
een longontsteking is een ernstige infectieziekte die het longweefsel aantast. Het word veroorzaakt door virussen en bacteriën. De behandeling van een longontsteking kan lopen van een antibioticum tot opname in het ziekenhuis. Ouderen, mensen met een chronisch gezondheidsprobleem of verzwakt immuunsysteem en hele jonge kinderen zijn het kwetsbaarst voor een longontsteking.


Longontstekingen waren vroeger een belangrijke doodsoorzaak bij jongvolwassenen. Tegenwoordig herstellen gezonde mensen binnen twee tot drie weken van een longontsteking.


Een longontsteking wordt veroorzaakt door micro-organisme, zoals bacteriën, virussen of schimmels, die worden ingeademd en in de longen terecht komen. Vaak ontstaat een longontsteking nadat het slijmvlies is aangetast en het verdedigingssysteem van de luchtwegen is verzwakt.



Symptomen van een longontsteking zijn onder andere dat er minder zuurstof kan worden opgenomen waardoor het ademen lastig wordt, vermoeidheid, rochelen en pijn op de borst. Door het bijvoorbeeld niet herkennen van een longontsteking, doordat er wordt gedacht dat het gewoon een 'griepje' is kunnen er ernstige gevolgen aan zitten. Zo kunnen de bacteriën de bloedbaan binnendringen, en ontstaat er een bloedinfectie waardoor andere weefsels en organen worden aangetast.

Cliënten met een longontsteking moeten voor heel goed in de gaten worden gehouden, omdat een longontsteking dodelijk kan zijn. Vaak schrijft een arts een antibiotica voor aan de cliënt en bij een ernstige longontsteking kun je worden opgenomen in het ziekenhuis. Cliënten met een longontsteking hebben veel rust nodig, dus als MZ-er kun je bijvoorbeeld een keer extra langs gaan bij de cliënt omdat deze nu vaak op bed ligt.


Voor verdere informatie kun je dit filmpje even kijken.