Obstipatie noemen we ook wel een verstopping. Het houd in dat je een trage stoelgang hebt. Om het even heel plat te zeggen: je hebt hierbij moeite met poepen.
Er zijn verschillende factoren die obstipatie kunnen veroorzaken. Hieronder staan er enkele:
-Een vernauwing in de darm
-Verlamming van de darmspieren
-Uitdroging van de ontlasting waardoor het te droog of hard is geworden
-Onvoldoende vezelrijk voedsel
-Psychosomatische oorzaak
-Gebruik van opiaten.
-Infectie van een parasiet
-Zwangerschap
-Anorexia (door overmatig gebruik van laxeermiddelen)
Hoewel obstipatie opzich een vrij onschuldig probleem is, kunnen de gevolgen wel ongemakkelijk zijn als er niets aan het probleem wordt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan pijn bij het poepen of pijnlijke scheurtjes rondom de anus.
Hoe kun je als MZ-er iemand helpen?
Het klinkt misschien een beetje raar om als MZ-er iemand te helpen die last heeft van constipatie, maar het is wel een probleem waar je cliënten last van kunnen hebben. Het is vooral belangrijk om te kijken welke oorzaak de constipatie heeft.
Lichamelijk kun je het meeste doen door bijvoorbeeld het voedingspatroon eens onder de loep te nemen, Zorg voor veel vezels in het voedsel en over het algemeen een gezond, gebalanseerd eetpatroon. Dit maakt vaak al veel verschil! Je zou iemand ook kunnen helpen met laxeermiddelen, maar hierbij is het wel belangrijk dat een dokter kijkt wel medicijn het meest geschikt is, als MZ-er ben je hier niet de juiste persoon voor.
Sociaal en psychisch is het eigenlijk niet van toepassing hoe je iemand met obstipatie begeleid. Wel kun je nagaan of de huidige leefstijl van je cliënt wel goed is, als dit de oorzaak van het probleem is. Los van goed eten, is het ook altijd goed om te zorgen voor voldoende beweging. Als anorexia de oorzaak van het probleem is, moet hier zeker professionele hulp aan te pas komen, dan is een MZ-er lang niet voldoende. Ook als de oorzaak ligt bij psychsomatische problemen zul je hulp van buitenaf moeten vragen, een MZ-er alleen kan dit probleem niet verhelpen, Het belangrijkste is dus je zorg aanpassen op de oorzaak van het probleem en op de behoefte die die cliënt heeft.
Als je je wil verdiepen in dit onderwerp, lees dan dit artikel eens. Het gaat over voedingsvezels, essentieel als je obstipatie wil verhelpen!
http://sport.nl/artikelen/2015/04/voedingsvezels-wat-doet-het-en-waar-zit-het-ineur